Top Ad unit

Ποια χαρακτηριστικά του προσώπου κληρονομούμε από τους γονείς μας



Όταν κοιτάζουμε ένα παιδί συνήθως εστιάζουμε ενστικτωδώς στα μάτια του για να καταλάβουμε εάν μοιάζει περισσότερο στη μητέρα ή στον πατέρα του. Φαίνεται όμως ότι τα μάτια δεν «λένε» τελικά πολλά, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως ο «καθρέφτης της ψυχής», αφού είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν καθοδηγείται έντονα από τα γονίδια όσον αφορά το σχήμα του, τουλάχιστον όχι τόσο έντονα όσο άλλα.


Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα η οποία βασίστηκε στην τεχνική της χαρτογράφησης προσώπου, το χαρακτηριστικό που επηρεάζεται στον μεγαλύτερο βαθμό από την κληρονομικότητα είναι η μύτη.

Όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα των ερευνητών του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Scientific Reports, η άκρη της μύτης είναι κληρονομική σε ποσοστό περίπου 66% ενώ το φίλτρο (το μικρό αυλάκι που βρίσκεται στο επάνω χείλος) είναι κληρονομικό σε ποσοστό περίπου 62%.

Από τα γονίδια που περνούν από τους γονείς στα παιδιά τους καθορίζονται επίσης σε σημαντικό βαθμό τα ζυγωματικά και η εσωτερική γωνία των ματιών.



Το μοντέλο Σίντι Κρόφορντ και η κόρη της Κάια

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές μελέτησαν 1.000 δίδυμα αδέρφια, τόσο μονοζυγωτικά (πανομοιότυπα δίδυμα που έχουν ακριβώς τα ίδια γονίδια) όσο και διζυγωτικά (που έχουν τα ίδια γονίδια σε ποσοστό 50%).

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς τους, οι ερευνητές δημιούργησαν «άτλαντες» που αποτυπώνουν τον βαθμό κληρονομικότητας (heritability) των διαφόρων χαρακτηριστικών του προσώπου, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι εδώ.

Κεντρική φωτογραφία: Η ηθοποιός Ρις Γουίδερσπουν και η κόρη της Έιβα

Πηγή: www.onmed.gr
Ποια χαρακτηριστικά του προσώπου κληρονομούμε από τους γονείς μας Reviewed by anna on 20.4.17 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.