Top Ad unit

ΘΡΙΛΕΡ με τον ΝΕΚΡΟ της Αμφίπολης! Ποιο είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ που κρύβει ο 4ος θάλαμος;

Σήμερα το μεσημέρι οι αρχαιολόγοι αρχίζουν τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του τεράστιου..

χωμάτινου όγκου στους θαλάμους μπροστά και πίσω από τις Καρυάτιδες. Το χώμα είναι απαραίτητο να σκαφτεί και να αφαιρεθεί από τον τάφο, ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στο εσωτερικό του τύμβου και να καταφέρουν να φτάσουν στον 4ο θάλαμο, την πύλη του οποίου εντόπισαν πρόσφατα.

Στην παρούσα φάση, ο αρχαίος τάφος θυμίζει εργοστάσιο αφού συνεχίζονται εντατικά οι κατασκευές υποστήλωσης και στήριξης.



Ο 4ος θάλαμος βρίσκεται σε υπόγειο;

Οι εκπλήξεις πάντως συνεχίζονται και το μυστήριο του τύμβου συνεχώς προκαλεί νέες συγκινήσεις. Η μικρή θύρα που εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο του τύμβου δημιουργεί ένα νέο μυστήριο, αφού ενώ όλοι περίμεναν ότι πίσω από τις Καρυάτιδες, στον τρίτο θάλαμο ενδεχομένως να βρίσκεται και ο νεκρός (δεδομένου ότι πίστευαν ότι θα είναι και ο τελευταίος χώρος) τα δεδομένα ανατράπηκαν.

Η τέταρτη θύρα που ανακαλύφθηκε (η πρώτη είναι αυτή κάτω από τις σφίγγες, η δεύτερη αυτή ανάμεσα στις Καρυάτιδες και η τρίτη η μεγάλη μαρμάρινη που ανακαλύφθηκε πριν από 10 ημέρες περίπου), δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου όπως οι προηγούμενες, είναι τοποθετημένη προς τα αριστερά, είναι πολύ μικρότερη από τις άλλες, δεν έχει θυρόφυλλα (ή αν είχε έχουν πέσει) και βρίσκεται πολύ χαμηλά κάτι που σημαίνει ότι ο τέταρτος θάλαμος του τάφου είναι υπόγειος, σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τους προηγούμενους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά είναι και τα μόνα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι. Είναι άγνωστο το αν υπάρχει κάποια ράμπα ή σκάλες που οδηγούν στον τέταρτο θάλαμο και  το αν αυτός είναι γεμάτος με χώμα όπως οι προηγούμενοι.

Αυτή είναι η αρχαία πύλη προς τον τέταρτο θάλαμο


Αναζητούν τον ταφικό θάλαμο

Με δεδομένο ότι το μνημείο δεν σταματάει να εκπλήσσει οι αρχαιολόγοι σε αυτό το σημείο της ανασκαφής δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα. Τι μπορεί όμως να υπάρχει στον τέταρτο θάλαμο;

Στην περίπτωση που ο τέταρτος θάλαμος είναι ο τελευταίος και είναι ο ταφικός θάλαμος τότε μπορεί να βρεθεί μια κρύπτη ή μια κόγχη στην οποία να είναι τοποθετημένος ο νεκρός. Μπορεί όμως, απλώς να είναι ένας ακόμη θάλαμος στη σειρά και να υπάρχει και άλλος έπειτα από αυτόν. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει και διάδρομος, κάτι σαν «πρόγονος» των κατακομβών. Με απλά λόγια το ένα ενδεχόμενο θέλει τον τέταρτο θάλαμο να είναι ο ταφικός και το άλλο το μνημείο να συνεχίζεται υπογείως.

Πώς χώρεσε ο νεκρός και τα κτερίσματα;

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν και νέα ερωτήματα όπως πώς χώρεσαν όλα τα κτερίσματα και η σαρκοφάγος του νεκρού από μια είσοδο μικρότερη του ενός μέτρου. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η πιθανότητα στον τέταρτο θάλαμο να είχε ενταφιαστεί μονάχα η λάρνακα με τα οστά και κάποια κινητά κτερίσματα μικρού μεγέθους, αλλά μεγάλης αξίας.


Ασύλητος ο τάφος

Εν τω μεταξύ αναπτερώνονται οι ελπίδες των αρχαιολόγων ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί. Η μικρή οπή στον τέταρτο τοίχο που δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά, και είναι πολύ μικρότερη από τις οπές στους προηγούμενους τοίχους φανερώνει ότι οι αρχαίοι τυμβωρύχοι πιθανόν έφθασαν μέχρι εκεί, έσπασαν την πέτρα, βρέθηκαν μπροστά στα χώματα του τύμβου, θεώρησαν ότι δεν συνεχίζεται ο τάφος και δεν μεγάλωσαν την οπή από την οποία κοίταξαν.

Η οπή (των αρχαιοκαπήλων;) φαίνεται στο σχεδιάγραμμα ψηλά δεξιά στον τρίτο τοίχο.

Η αρχαία είσοδος, όμως, βρίσκεται στο κάτω μέρος, είναι 96 εκ. και διακρίνεται κάτω, στον τρίτο τοίχο.
ΘΡΙΛΕΡ με τον ΝΕΚΡΟ της Αμφίπολης! Ποιο είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ που κρύβει ο 4ος θάλαμος; Reviewed by anna on 23.9.14 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.