Λευτέρης Λαζάρου: «Πολλοί σεφ έγιναν σταρ από τα πρωινάδικα. Η μαγειρική είναι ψυχή, όχι τηλεοπτικό σόου»
Η μαγειρική δεν είναι για εντυπωσιασμό
Καλεσμένος στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη, ο Λευτέρης Λαζάρου άνοιξε την καρδιά του μιλώντας για την ουσία της μαγειρικής και την αλλοίωσή της από τα τηλεοπτικά πρότυπα. Όπως τόνισε, δεν συμφωνεί με το πώς παρουσιάζεται η κουζίνα σε πολλές πρωινές εκπομπές. «Ορισμένοι μάγειρες έγιναν celebrities μέσα από αυτές τις εκπομπές. Προσωπικά, αυτό δεν μου ταιριάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τηλεόραση για μάθηση, όχι για εντυπώσεις
Ο γνωστός σεφ υπογράμμισε πως θα προτιμούσε η τηλεόραση να εκπαιδεύει περισσότερο και να δείχνει την πραγματικότητα πίσω από κάθε πιάτο. «Βλέπουμε έτοιμες εικόνες, γρήγορες ετοιμασίες και όλοι λέμε μεταξύ μας "τι υπέροχο πιάτο". Αλλά λείπει η ουσία. Δεν είναι αυτό μαγειρική», εξήγησε με ειλικρίνεια.
«Δεν μαγειρεύω για να ζήσω – Ζω για να μαγειρεύω»
Η αγάπη του για τη μαγειρική είναι κάτι παραπάνω από επάγγελμα. Ο Λευτέρης Λαζάρου μοιράστηκε τη φιλοσοφία του λέγοντας πως για εκείνον, η κουζίνα είναι μια πράξη αγάπης. «Η μαγειρική είναι έκφραση καρδιάς. Ό,τι δίνεις, το παίρνεις πίσω με το παραπάνω».
Από το πατρικό μαγαζί στο “Λαζαραίικο”
Η πορεία του ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, μόλις στα 13, δίπλα στον πατέρα του. Η κουλτούρα της φιλοξενίας και της καλής κουζίνας τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Όπως αποκάλυψε, όταν οι κόρες του ήταν μικρές, το σπίτι τους είχε γίνει σημείο αναφοράς: «Πολλά παιδάκια από το σχολείο ήθελαν να έρθουν σπίτι να φάνε. Η συνοδός του σχολικού έλεγε “πάμε πάλι για φαγητό στο Λαζαραίικο”».
Η μαγειρική ως καθημερινή προσφορά
Για τον Λαζάρου, η μαγειρική δεν είναι σόου, αλλά καθημερινή πράξη προσφοράς. Με σεμνότητα και ειλικρίνεια, επιμένει πως η μαγεία της κουζίνας δεν βρίσκεται στις κάμερες, αλλά στις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα συναισθήματα που ξυπνούν γύρω από ένα τραπέζι.
