Χάρης Βαφειάς: Γιατί δεν βρίσκουμε Έλληνες ναυτικούς παρά τους πολύ υψηλούς μισθούς; - Ένας καπετάνιος φτάνει έως και 14.000 € καθαρά το μήνα
Η επιτυχία ξεκίνησε από τα 21
Ο Χάρης Βαφειάς, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες πλοιοκτήτες και επιχειρηματίες στον χώρο της ναυτιλίας, μίλησε ανοιχτά στην εκπομπή «EQ» για την επαγγελματική του πορεία και τις απόψεις του γύρω από την απουσία Ελλήνων ναυτικών. Όπως αποκάλυψε, η απόφασή του να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία ήρθε σε πολύ νεαρή ηλικία, στα 21 του, με θετική συγκυρία και καλό timing να παίζουν ρόλο στο ξεκίνημά του.
Από το εσωστρεφές παιδί στον δυναμικό επιχειρηματία
Περιγράφοντας τα παιδικά του χρόνια, ο Βαφειάς δήλωσε πως ήταν ήσυχος, εσωστρεφής και μάλλον μέτριος μαθητής. Μεγαλώνοντας, ιδιαίτερα μετά το πανεπιστήμιο, άρχισε να ανοίγεται κοινωνικά και να γίνεται πιο τολμηρός. Αν και δεν μπλέχτηκε ποτέ με ουσίες ή παραβατικές συμπεριφορές, το πάθος του για τα μηχανοκίνητα οχήματα υπήρξε η μόνη «επικίνδυνη» συνήθειά του.
Η εμπειρία σπουδών στο Λονδίνο
Αναφερόμενος στις σπουδές του στο εξωτερικό, εξομολογήθηκε ότι το Λονδίνο δεν του ταίριαζε καθόλου. Ο καιρός, η απόσταση από την οικογένεια και το φαγητό τον έκαναν να νιώθει δυσφορία. Παρά τις φιλίες που δημιούργησε, ένιωθε ότι δεν «έδενε» με τον ρυθμό ζωής εκεί. Έμεινε για το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του, όμως μόλις τελείωσε, γύρισε στην Ελλάδα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Έλληνες και ναυτιλία: ένα χαμένο στοίχημα
Ο Βαφειάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μειωμένη συμμετοχή των Ελλήνων στη ναυτική εργασία. Παρά τους εξαιρετικούς μισθούς – όπως ανέφερε, καπετάνιος μπορεί να λαμβάνει έως και 14.000€ καθαρά τον μήνα – οι περισσότεροι προτιμούν έναν πιο άνετο τρόπο ζωής στην ξηρά με χαμηλότερες απολαβές. Η νοσταλγία για την οικογένεια και η επιθυμία για σταθερότητα φαίνεται να αποθαρρύνουν τους νέους, ακόμα και αν οι συνθήκες στα πλοία έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως.
Στην αρχή τον είδαν ως "παιδάκι"
Το νεαρός της ηλικίας του όταν μπήκε στον κλάδο δημιούργησε αντιδράσεις. Άλλοι επιχειρηματίες τον υποτίμησαν, θεωρώντας τον «εύκολο στόχο». Όπως ο ίδιος παραδέχεται, ένιωσε τον ανταγωνισμό να προσπαθεί να τον «πατήσει». Αυτό όμως τον δυνάμωσε και τελικά κατάφερε να ξεπεράσει πολλούς από αυτούς, κατακτώντας σημαντική θέση στον χώρο.
Το τηλεοπτικό «Dragons’ Den» και οι επενδύσεις
Αν και αρχικά δεν ήθελε να συμμετάσχει στο «Dragons’ Den», πείστηκε όταν έμαθε πως έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Όπως λέει, βλέπει τη συμμετοχή του στην εκπομπή σαν μια μορφή ψυχοθεραπείας, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να ξεφεύγει από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Δίνει έμφαση στον άνθρωπο και όχι αποκλειστικά στο προϊόν, και συχνά επενδύει λόγω χημείας με τον επιχειρηματία – ακόμα κι αν η ιδέα είναι μέτρια.
Η προσωπική του φιλοσοφία
Ο Βαφειάς διατηρεί μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή, προσπαθώντας να κρατά τα επαγγελματικά του μακριά από το σπίτι. Προτιμά την επικοινωνία μέσω email και είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media. Παρ’ ότι αυστηρός ως γονιός, φροντίζει να είναι παρών στην καθημερινότητα των παιδιών του, ειδικά στα βασικά της φροντίδας και της υγιεινής ζωής.
Το μήνυμα στους νέους
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους νέους: να κάνουν αποταμίευση και να μη φοβούνται τα εμπόδια. Όπως τόνισε, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι δύσκολη, αλλά όποιος τα καταφέρνει εδώ, μπορεί να διαπρέψει παντού.
Ο Χάρης Βαφειάς μιλά με ειλικρίνεια για τη ζωή, την επιχειρηματικότητα και τη ναυτιλία, φωτίζοντας γιατί ένα επάγγελμα με υψηλό εισόδημα παραμένει... χωρίς εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα. Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τι σημαίνει «βολική» δουλειά;
