Top Ad unit

Γιατί το πiπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να γίνει επιβλαβές για την υγεία του παιδιού σας


Κατά τη βρεφική ηλικία είναι σύνηθες για τα μωpά να εξερευνούν τον κόσμο χρησιμοποιώντας το στόμα τους. Το πiπίλισμα της πiπίλας, του αντίχειρα ή των δαχτύλων είναι απόλυτα φυσιολογικό για τα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς τα παiδιά το χρησιμοποιούν για να αισθάνονται ήρεμα.
Ωστόσο, εάν αυτό συνεχίζεται μετά την ηλικία των 5 ετών, θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι δυσκολίας στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παiδιού. Γι’αυτό είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παiδί σας να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια στον κατάλληλο χρόνο ώστε να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Πιθανές Παρενέργειες
Το πiπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ευθυγράμμιση των δοντιών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας αργότερα.

Επιπλέον, όταν ένα παiδί συνεχίζει να πiπιλίζει τον αντίχειρα ή την πiπίλα του αφού έχουν ανατείλει όλα τα νεογιλά του δόντια, τότε κινδυνεύει με μόλυνση του μέσαίου αυτιού, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει σε χειρουργική επέμβαση.

Άλλες παρενέργειες που σχετίζονται με το πiπίλισμα του αντίχειρα περιλαμβάνουν:

Αρνητικές επιδράσεις στη θέση των γνάθων, με αποτέλεσμα προβλήματα στην ομιλία.
Μεγάλη πιθανότητα για μολύνσεις από βακτήρια ή άλλα παθογόνα.
Παραμόρφωση ή ευαισθησία στον ουρανίσκο.
Προβλήματα στο δέρμα, όπως κάλλοι στον αντίχειρα ή στρέβλωση του νυχιού του δαχτύλου.
Πώς να βοηθήσετε το παiδί σας να απαλλαγεί από τη συνήθεια
Περίπου το 30% των παiδιών στο νηπιαγωγείο εξακολουθούν να πiπιλίζουν τους αντίχειρες τους, ωστόσο οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το παiδί σας θα παραιτηθεί από αυτή τη συνήθεια στον κατάλληλο χρόνο.

Το πιο σημαντικό είναι να δείξετε υποστήριξη και να ενθαρρύνετε θετικά το παiδί ενώ βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής της συνήθειας. Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής του, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει την ανάγκη ή την επιθυμία του να πiπιλίζει τους αντίχειρες του.

Βοηθήστε το παiδί σας να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσει αυτή τη συνήθεια.
Φροντίστε έτσι ώστε το περιβάλλον στο σπίτι να μην είναι στρεσογόνο.
Καλλιεργήστε ένα κλίμα ενθάρρυνσης για το παiδί.
Εάν τα παραπάνω δε λειτουργήσουν, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδoδoντίατρο σας, ώστε να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο με πικρή γεύση για να βάλετε στην πιπίλα ή τον αντίχειρα.
Γιατί το πiπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να γίνει επιβλαβές για την υγεία του παιδιού σας Reviewed by kamikaze.gr on 15.1.20 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.