Top Ad unit

Σοφία Μπεφόν: To δραματικό τέλος της γενναίας γιατρού του ΕΚΑΒ που έσωζε ανθρώπους στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας


Σοφία Μπεφόν: Ήταν Κυριακή 14 Ιανουαρίου του 2001. Μια παράτολμη απόφαση, θα κοστίσει στην ίδια αλλά και στα 4 μέλη του πληρώματος την ζωή τους. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, χάθηκε ο έλεγχος του ελικοπτέρου και συνετρίβη στην θάλασσα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Σοφία Μπεφόν: Η απόπειρα να σώσουν έναν ασθενή στέρησε την ζωή σε πέντε ανθρώπους
Ήταν η ημέρα που έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Ανάμεσά τους, μία σπουδαία γυναίκα και γιατρός, η Σοφία Μπεφόν. Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έπρεπε να πάει από το Ελληνικό στην Πάτμο με πλήρωμα 4 μέλη και την 35χρονη τότε γιατρό.

Θα πραγματοποιούσε αεροδιακομιδή 75χρονου ασθενούς, που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, το πλήρωμα αποφασίζει να πετάξει. Επιστρέφοντας ωστόσο στην Αθήνα, σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων από το Σουνίο, εξαφανίζεται από τις οθόνες των τριών ραντάρ της Αττικής.

Σοφία Μπεφόν: Το πλήρωμα πέθανε ακαριαία
Το ελικόπτερο είχε προσκρούσει με δύναμη στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα να αποκοπεί το ουραίο τμήμα. Η καμπίνα διαλύεται και βυθίζεται αμέσως. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης ο θάνατος των 5 ανθρώπων είναι ακαριαίος. Τα σώματά τους παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα, μακριά από το σημείο της πτώσης.

Με αφορμή το δυστύχημα που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, ένας χρήστης του Facebook και γείτονας της Σοφίας Μπεφόν, Demos Chryssikos, θέλησε να τιμήσει τη μνήμη της σπουδαίας γιατρού με ένα κείμενο.

Σοφία Μπεφόν: «Κυριακή ήταν και τότε, πριν από δεκαεπτά χρόνια.
14 Ιανουαρίου 2001.

Θέλω να μιλήσω για τη Σοφία.

Αν είχα τώρα ένα παιδί και με ρωτούσε για τα ιδανικά και τις αξίες της δικής μου γενιάς, τότε ναι, θα του μιλούσα για τη Σοφία Μπεφόν.

Με τη Σοφία μέναμε στην ίδια γειτονιά. Αντικριστά τα σπίτια μας. Και τώρα που ήμουν στην Αθήνα στις γιορτές, καθόμουν στο γραφείο μου με θέα το δρόμο και έβλεπα το διαμέρισμά της (τώρα πια η οικογένειά της έχει φύγει από εκεί). Αλλά και τη μαρμάρινη αφιερωματική επιγραφή στον κηπάκο. ΄Ηταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη από μένα, γεννημένη το 1966, εγώ έκανα περισσότερο παρέα με τη μικρότερη αδελφή της.

Σοφία Μπεφόν: Είχε ειδίκευση στην αναισθησιολογία
Το 1984 η Σοφία εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αργότερα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Πολυδιάστατη προσωπικότητα, εργαζόμενη στο ΕΚΑΒ, επέλεξε να ειδικευτεί στη μάχιμη ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής της στην αναισθησιολογία, η Σοφία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλά επιμέρους γνωστικά πεδία της ειδικότητάς της, κυρίως δε την αναισθησία και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύπτουν στη διάρκειά της σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι καρδιοπαθείς και οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε στο γνωστικό πεδίο της αναλγητικής αγωγής, στη θεραπεία του πόνου σε ειδικά ιατρεία πόνου, στην περιοδική αναλγησία και την παρηγορητική αγωγή σε βαρέως και χρονίως πάσχοντες. Μετά την ειδίκευσή της, το γνωστικό αντικείμενο που σχεδόν “μονοπώλησε” το ενδιαφέρον της Σοφίας ήταν η επείγουσα και εντατική ιατρική και η αντιμετώπιση του πολυτραυματία.

Σοφία Μπεφόν: Η βοήθεια της πολύτιμη στον μεγάλο σεισμό της Αθήνας
Πολλές οι δημοσιεύσεις στο ενεργητικό της σε διάφορα ιατρικά συνέδρια. Ως γιατρός διάσωσης του ΕΚΑΒ, υπήρξε από τους πλέον μάχιμους. Στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας στην Πάρνηθα (1999) επέδειξε απαράμιλλο ζήλο ως διασώστρια με αίσθημα ευθύνης.

Παρείχε επείγουσα ιατρική υποστήριξη στους απεγκλωβισθέντες πολυτραυματίες σεισμόπληκτους,τόσο στην πλέον πληγείσα περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής, όσο και στο εργοστάσιο της εταιρείας RICOMEX, όπου και υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα του σεισμού. Ο μικρός Τζαννής, η ιστορία του οποίου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, είχε να θυμάται τη γιατρίνα που του έδινε τις πρώτες βοήθειες, τις παυσίπονες ενέσεις, χωμένη ανάμεσα στα μπάζα. Ήταν η Σοφία.



Σοφία Μπεφόν: Είχε εκατοντάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό της
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ως ιπτάμενης γιατρού του ΕΚΑΒ, καταγράφηκαν στο ενεργητικό της εκατοντάδες ώρες πτήσης και μάλιστα με κάθε πτητικό μέσο διάσωσης, καθώς και εκατοντάδες πολύ σοβαρά περιστατικά οξέως και βαρέως πασχόντων. ΄Όλα αυτά τα διαχειρίστηκε και διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία, χάρη τόσο στην εξαίρετη επιστημονική της κατάρτιση, όσο και στη βαθύτατη ανθρωπιά της.

Εκείνη την καταραμένη μέρα του Γενάρη του 2001, το ΕΚΑΒ έλαβε σήμα για τη διακομιδή ασθενούς από την Πάτμο. Το απόγευμα της 14ης Ιανουαρίου 2001, ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, και μαζί με τον πιλότο Αντώνιο Μπαγκάρη, το συγκυβερνήτη Παναγιώτη Κοντοβέλλη, τη γιατρό Σοφία Μπεφόν και το νοσηλευτή Γεώργιο Λεβαντζώνη, ξεκίνησαν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με το πιθανότατο ενδεχόμενο σφοδρής καταιγίδας (δηλ. απαγορευτικές συνθήκες για πτήση) για τη μοιραία πτήση.

Σοφία Μπεφόν: Τους νίκησε ο καιρός
Παράτολμη η απόφαση πραγματοποίησης της πτήσης, όμως οι διασώστες αψήφησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υπερέβησαν την ανθρώπινη φύση. Το μοιραίο ελικόπτερο κατέπεσε και συνετρίβη, εν μέσω σφοδρής καταιγίδας, κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου. Τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου εντοπίστηκαν στη νησίδα ΄Αγιος Γεώργιος, στην περιοχή του Σουνίου. Δυστυχώς μόνο η σορός της Σοφίας αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο του DNA, σχεδόν 3 μήνες μετά το τραγικό συμβάν, στις 18 Μαρτίου 2001, όταν το πτώμα της βρέθηκε στο ακρωτήριο Γραμβούσα των Χανίων.

Σήμερα το νέο κλειστό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου φέρει το όνομα της Σοφίας. Για να μην ξεχάσουν την ιστορία της οι επερχόμενες γενιές. Γιατί, δεν μπορεί, διάολε, κάποιο πιτσιρίκι θα ρωτήσει να μάθει για την προέλευση της ονοματοδοσίας. Και τότε θα μάθει ότι οι πραγματικοί survivors δεν είναι οι ήρωες των τηλεσκουπιδιών που του σερβίρουν, αλλά εκείνοι και εκείνες που δεν διστάζουν να δώσουν και τη ζωή τους για τη διάσωση όσων τους έχουν ανάγκη.

Μια τέτοια ηρωϊδα ήταν και η Σοφία…»
Σοφία Μπεφόν: To δραματικό τέλος της γενναίας γιατρού του ΕΚΑΒ που έσωζε ανθρώπους στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας Reviewed by kamikaze.gr on 19.7.19 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.