Top Ad unit

Πώς είναι να πάσχεις από σελφίτιδα; «Τραβάω 200 selfies την ημέρα»


Μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη, αναγνωρίζει ως απολύτως υπαρκτή την εμμονή με τις φωτογραφίες τύπου σέλφι.



Οι ερευνητές που μελέτησαν τον εθισμό στις αυτο-φωτογραφίες, έδωσαν στην εμμονή αυτή και την αναμενόμενη ονομασία: σελφίτιδα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου Trent στο Νότιγχαμ και της σχολής Thiagarajar στην Ινδία, οποιοσδήποτε βγάζει περισσότερες από 6 σέλφι την ημέρα, είναι «υποψήφιος εθισμένος».

«Τραβάω 200 σέλφι την ημέρα»

Ο Junaid Ahmed έχει 50.000 ακολούθους στο Instagram και παραδέχεται πως είναι εθισμένος στις σέλφι.



Ο 22χρονος υπολογίζει πως, σε καθημερινή βάση, φωτογραφίζει, κατά μέσο όρο, 200 φορες το πρόσωπό του και προσέχει ακόμα και την ώρα που θα αναρτήσει μία φωτογραφία του, ώστε να συγκεντρώσει τα περισσότερα likes.

«Με το που αναρτώ μία φωτογραφία, παίρνω περίπου 100 likes μέσα στο πρώτο λεπτό και το λατρεύω. Το κινητό μου “τρελαίνεται” – είναι υπέροχο.

Ο νέος από το Έσεξ ομολογεί πως η μανία του με τις σέλφι προκαλεί τριβές με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

«Καμιά φορά διαμαρτύρονται – “Δεν μπορείς να φας ένα γεύμα χωρίς να βγάλεις φωτογραφία;”, αναρωτιούνται και εγώ τους απαντώ πως δεν φτιαχνόμουν τρεις ώρες για το τίποτα. Γιατί να μη βγάλω μια φωτογραφία;».

Τα αρνητικά σχόλια, που συχνά γράφονται από αγνώστους δίπλα στις φωτογραφίες του δεν τον επηρεάζουν πια, αλλά παραδέχεται ότι έχει κάνει «πολλή δουλειά» στο πρόσωπό του εξαιτίας της πίεσης που αισθάνεται για να φαίνεται όμορφος.

Οι επεμβάσεις και οι θυσίες για τις τέλειες σέλφι

«Παλιότερα δεν ήμουν έτσι. Έδειχνα πιο φυσικός. Αλλά με αυτή την εμμονή με τα social media θέλησα να “αναβαθμίσω” τον εαυτό μου».

Λεύκανση δοντιών, μπότοξ κάτω από τα μάτια και στο κούτελο, τατουάζ φρυδιών και εμφυτεύματα στο πιγούνι, είναι μόνο κάποιες από τις «βελτιώσεις» που έκανε ο Junaid.

Ο Junaid αντιλαμβάνεται πως τα social media έχουν συχνά αρνητικό αντίκτυπο και συμβουεύει όσους επηρεάζονται να κάνουν σωστή χρήση των μέσων αυτών.

«Ήθελα να ταιριάξω»

Στην εφηβεία του, ο Danny Bowman ανέβαζε καθημερινά σέλφι στα social media.

«Ήθελα να ταιριάζω με τους συνομήλικούς μου, να αισθανθώ μέρος της ομάδας και πίστευα πως ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρω ήταν με τη βοήθεια μιας καλής εμφάνισης», θυμάται ο 23χρονος πλέον Danny.


Μερικές ημέρες αφιέρωνε ακόμα και 10 ώρες μπροστά από τον καθρέφτη για την τέλεια φωτογραφία.

Στα 16 του, ο Danny έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και διαγνώστηκε με δυσμορφική διαταραχή σώματος.

Πρόκειται για μία ψυχική ασθένεια, κατά την οποία, όσοι υποφέρουν από αυτή, προβληματίζονται για κατά φαντασίαν ατέλειες του σώματος τους.

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς αναφέρουν ότι σκέφτονται τις υποτιθέμενες ατέλειές τους για 3 έως 8 ώρες την μέρα και αποφεύγουν τις εξόδους σε δημόσιους χώρους ή ακόμα και τα άλλα δωμάτια όπου βρίσκονται μέλη της οικογένειάς τους.

Ο Danny θεωρεί πως το πρόβλημα του εντάθηκε – αν όχι δημιουργήθηκε – από τον «φαύλο κύκλο» των σέλφι. Πριν ανεβάσει οποιαδήποτε φωτογραφία, την ήλεγχε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, θέλοντας να βεβαιωθεί ότι είναι «τέλεια».

Τελικά αναγκάστηκε να πάει σε κλινική αποτοξίνωσης και τώρα είναι στο πανεπιστήμιο, βοηθώντας άλλους νέους να αντιμετωπίσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα.

«Θυμάμαι να είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και να αναρωτιέμαι πως θα απεγκλωβιστώ από όλο αυτό. Ένιωθα ότι δεν υπήρχε διέξοδος».

Ο Danny δεν ανεβάζει πια σέλφι αλλά μόνο φωτογραφίες από κουβέντες του με άλλους ανθρώπους ή ομιλίες του. «Είναι πολύ πιο ικανοποιητικό από το να ποστάρω σέλφι και να ικετεύω, να ελπίζω ότι θα πάρω έναν μεγάλο αριθμό από likes».

Μέτρα για την υπερβολική χρήση των social media

Η Βασιλική Ακαδημία Δημόσιας Υγείας (RSPH) στη Βρετανία, ζητά τώρα από την κυβέρνηση να εισαγάγει προειδοποιήσεις στις εφαρμογές των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, που θα ενημερώνουν τους χρήστες όταν ξεπερνούν κάποιο χρονικό όριο.

Ωστόσο οι συνέπειες από την χρήση δεν είναι αποκλειστικά αρνητικές. «Εφτά στους δέκα έφηβους δηλώνουν ότι βρήκαν υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές τους, μέσω του διαδικτύου», δηλώνει η Επικεφαλής της RSPH, Shirley Cramer.

«Αλλά γνωρίζουμε επίσης πως η κατάθλιψη και το άγχος, επίσης τροφοδοτούνται από αυτά τα δίκτυα»

Πώς είναι να πάσχεις από σελφίτιδα; «Τραβάω 200 selfies την ημέρα» Reviewed by kamikaze.gr on 28.2.18 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.