Top Ad unit

Το ΦΥΛΛΑΔΙΟ της ΟΡΓΗΣ! Ο γάμος και η οικογένεια στην εποχή Ερντογάν!



Ένα ροζ τριαντάφυλλο με μια λευκή καρδιά κοσμούν το εξώφυλλο φυλλαδίου που φέρει την επικεφαλίδα: «Γάμος και Οικογενειακή Ζωή» το οποίο κυκλοφορεί στην Τουρκία, ωστόσο το περιεχόμενο έχει ξεσηκώσει θύελλα.


Το εν λόγω φυλλάδιο δίνεται σε όποιον παντρεύεται στην Κιουτάχεια της βορειοδυτικής Τουρκίας. Το εγχειρίδιο αυτό συντάχθηκε υποτίθεται για να βοηθήσει το γαμπρό και τη
νύφη να βρουν το δρόμο τους δίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις εξωφρενικές συμβουλές σε τέτοιο βαθμό που πυροδότησαν δημόσια συζήτηση σ’ ολόκληρη την Τουρκία.

Το φυλλάδιο π.χ. συμβουλεύει τις συζύγους: «αν μιλάς την ώρα που κάνεις σεξ το παιδί σου θα τραυλίζει». Και τους άνδρες: «Να παντρεύεστε αξιαγάπητες γυναίκες που τους αρέσει να γεννούν παιδιά, αρκεί να είναι παρθένες».

Η πολυγαμία είναι ό,τι πρέπει για τον άνδρα και ο συγγραφέας δίνει και την εξήγηση: «Σε περίπτωση που η γυναίκα σου είναι ανόητη, μην τη χωρίσεις αμέσως, για να μη τη φορτωθεί κάποιος άλλος. Αντίθετα το καλύτερο είναι να παντρευτείς άλλη μία, ώστε να λογικευτεί η πρώτη.» Αυτό που προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι ότι νομιμοποιεί και την ενδοοικογενειακή βία: «Μια γυναίκα που δεν συμπεριφέρεται δεόντως στο σύζυγό της, δεν υπακούει στον άνδρα της ως κύριο του σπιτιού, μπορεί να φάει και ξύλο. Μερικές φορές χρειάζονται μια – δυο σφαλιάρες, είναι σαν φάρμακο. Έτσι θα θυμάται η σύζυγος ποιος είναι ο αφέντης του σπιτιού.» Αλλά και ως προς την επαγγελματική απασχόληση της γυναίκας εκτός σπιτιού το φυλλάδιο είναι απόλυτο: «Η γυναίκα δεν χρειάζεται να δουλεύει. Γιατί μπορεί στον εργασιακό της χώρο να δει έναν πιο ελκυστικό άνδρα απ’ τον σύζυγό της και να τον ερωτευτεί. Ας κρατήσει λοιπόν κλειστά τα πόδια της και ας μείνει καλύτερα στο σπίτι.»

Το φυλλάδιο έγινε θέμα σε αρκετές τουρκικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η “Cumhurriyet”. Ο συντάκτης του λέγεται Χασάν Τσαλισκάν κι είναι πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων ονόματι Diyanet, η οποία είναι η ανώτερη ισλαμική αρχή της χώρας. Η Diyanet έχει πυροδοτήσει πολλές φορές αντιδράσεις με τις νομικές γνωμοδοτήσεις της, όπως για παράδειγμα εκείνη που απαγορεύει στους αρραβωνιασμένους να ερωτοτροπούν ή να συζούν πριν το γάμο…

Η Κιουτάχεια των 200.000 κατοίκων απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα απ’ την Κωνσταντινούπολη κι είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Ο δήμαρχός της είναι μέλος του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν. Στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχουν γίνει έξω φρενών με τη μπροσούρα.

Μια βουλευτίνα τους, η Φατμά Καπλάν Χουριέτ έφερε το θέμα στη βουλή.

Ωστόσο το βιβλίο δεν αποτελεί παρά μια αποτύπωση του πόσο πίσω γυρίζει η Τουρκία. Πρόσφατα ένα νεαρό κορίτσι δέχθηκε κλωτσιές μέσα σ’ ένα λεωφορείο επειδή φορούσε σορτσάκι. Σε ένα άλλο περιστατικό άγνωστοι επιτέθηκαν σε μια έγκυο επειδή «τόλμησε» να κάνει jogging σε πάρκο, ενώ μία γυναίκα δέχθηκε επίθεση από άγνωστο άνδρα την ώρα που γυμναζόταν σε πάρκο που είχε όργανα γυμναστικής. Μάλιστα η γυναίκα δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί της επιτέθηκε λέγοντας ότι φορούσε τη μαντίλα της.

Πηγή:www.makeleio.gr

Το ΦΥΛΛΑΔΙΟ της ΟΡΓΗΣ! Ο γάμος και η οικογένεια στην εποχή Ερντογάν! Reviewed by kamikaze.gr on 16.12.16 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.