Top Ad unit

Δεκατετράχρονη που πέθανε κέρδισε νομικά το δικαίωμα να καταψυχθεί για να… επιστρέψει στη ζωή


Ένα 14χρονο κορίτσι με καρκίνο σε τελικό στάδιο, που ήθελε το σώμα της να διατηρηθεί με κρυογονική ούτως ώστε να μπορεί αργότερα να επανέλθει στη ζωή, κέρδισε την ιστορική νομική μάχη που έδωσε και μάλιστα μετά θάνατον.

Στην απόφασή της αυτή η 14χρονη είχε σύμμαχο τη μητέρα της αλλά όχι τον πατέρα της.

Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η μητέρα του κοριτσιού θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα απογίνει η σορός της κόρης της και, σύμφωνα με το BBC, το κορίτσι, που πέθανε τον Οκτώβριο, έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ και έχει καταψυχθεί.

Η 14χρονη ζούσε στο Λονδίνο και τους τελευταίους μήνες της ζωής της αναζητούσε στο ίντερνετ πληροφορίες για την κρυογονική- τη διαδικασία κατάψυξης και διατήρησης ολόκληρου του σώματος με την ελπίδα στο μέλλον να είναι εφικτή η επαναφορά στη ζωή και η θεραπεία.

Το κορίτσι έγραψε στον δικαστή μια επιστολή εξηγώντας πως ήθελε να ζήσει περισσότερο και δεν ήθελε να ταφεί μέσα στη γη. «Πιστεύω πως με την κρυογονική μου δίνεται μια ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω κάποτε- ίσως και ύστερα από εκατοντάδες χρόνια», έγραψε.

Ο δικαστής Peter Jackson επισκέφθηκε το κορίτσι στο νοσοκομείο και δήλωσε πως συγκινήθηκε από τη γενναιότητα με την οποία αντιμετώπιζε το μοιραίο τέλος της.

Η απόφασή του, τόνισε, δεν αφορούσε τα υπέρ και τα κατά της κρυογονικής αλλά τη διαφωνία ανάμεσα στους γονείς σχετικά με το τι θα απογίνει η σορός της κόρης τους.

Όπως εξηγεί το BBC, η κρυογονική είναι μια αμφιλεγόμενη διαδικασία και κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα είναι εφικτό να ξαναζωντανέψουν οι άνθρωποι μετά την κατάψυξη του σώματός τους.

Στις ΗΠΑ και τη Ρωσία υπάρχουν μονάδες όπου οι σοροί διατηρούνται σε υγρό άζωτο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από τους 130 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Το κόστος για την κατάψυξη σώματος για αόριστο χρονικό διάστημα εκτιμάται πως φτάνει τις 37.000 λίρες- περίπου 43.000 ευρώ.

Οι γονείς του συγκεκριμένου κοριτσιού είχαν χωρίσει και η 14χρονη δεν είχε καμία επαφή με τον πατέρα της για έξι χρόνια, μέχρι που αρρώστησε.

Ενώ η μητέρα της υποστήριζε την επιθυμία της κόρης της για κρυογονική διατήρηση του σώματός της, ο πατέρας της ήταν αντίθετος.

«Ακόμα και αν η διαδικασία είναι επιτυχής και την επαναφέρουν στη ζωή ας πούμε σε 200 χρόνια, μπορεί να μην βρει κανέναν συγγενή και να μην θυμάται τίποτα. Ίσως να αφεθεί σε μια απελπισμένη κατάσταση καθώς είναι μόλις 14 ετών και θα βρίσκεται στις ΗΠΑ», ήταν το επιχείρημα του πατέρα της.

Παρότι αρχικά άλλαξε γνώμη δηλώνοντας πως σέβεται την απόφαση της κόρης της, μετά είπε πως ήθελε να δει τη σορό του κοριτσιού μετά το θάνατό της, κάτι με το οποίο εκείνη διαφωνούσε.

Ο δικαστής είπε πως το αίτημα του κοριτσιού ήταν το μόνο του είδους που έχει διατυπωθεί ποτέ σε δικαστήριο στην Αγγλία και την Ουαλία- και πιθανώς σε όλο τον κόσμο.

Ο δικαστής είπε πως η υπόθεση αντικατοπτρίζει τα νέα ερωτήματα που θέτει η επιστήμη. Το κορίτσι πέθανε γαλήνια τον Οκτώβριο γνωρίζοντας πως η σορός της θα καταψυχθεί αλλά ο δικαστής τόνισε πως υπήρξαν προβλήματα την ημέρα που πέθανε. Το ιατρικό προσωπικό είχε εκφράσει ανησυχία σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας του σώματος για την κρυογονική, διαδικασία που έγινε από ομάδα εθελοντών. Στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεκατετράχρονη που πέθανε κέρδισε νομικά το δικαίωμα να καταψυχθεί για να… επιστρέψει στη ζωή Reviewed by kamikaze.gr on 18.11.16 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.