Top Ad unit

Απίστευτο! Αυτή είναι η πρώτη αιτία θανάτου γυναικών

Κι όμως ο καρκίνος έρχεται… δεύτερος ως αιτία θανάτου των γυναικών σε όλων τον κόσμο, καθώς..

πρώτη είναι η βία. Σκιαγραφώντας το προφίλ των γυναικών που υφίστανται βία, η πρόεδρος ΔΣ Εταιρείας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (ΕΚΑΨΥ) Χρυσάνθη Ζαφειράτου, ανέφερε ότι είναι κυρίως απόφοιτες λυκείου με μέσο όρο ηλικίας τα 40-45 έτη.

“Οι γυναίκες αυτές υφίστανται βία είτε σωματική, είτε ψυχική και συναισθηματική, είτε οικονομική και κοινωνική. Όλα αυτά μπορούν να υπάρχουν μαζί. Εμείς τα ψάχνουμε όλα, δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος έχει εντοπίσει μόνος του μόνο τη σωματική βία γιατί είναι πιο εμφανής. Πχ η πρόσβαση στα χρήματα. Όταν μία κυρία έχει τα έσοδά της από το μισθό της και έχει την ψυχολογία ότι συνεισφέρει στην οικογένειά της δεν μπορεί να καταλάβει ότι από πίσω υπάρχει ένας μηχανισμός προσωπικής στέρησης. Μπορεί να το ζει αλλά δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτό είναι σχεδιασμένο γιατί μπορεί να κρύβεται” εξηγεί η κ. Ζαφειράτου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας με σύνθημα “Ενεργές Ενεργοί κατά της Βίας”.

Στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο 100 έως 150 γυναίκες θύματα βίας απευθύνονται στο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών της Εταιρείας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (ΕΚΑΨΥ). Όπως ανέφερε η κ. Ζαφειράτου από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης συνολικά 2780 άτομα εκ των οποίων τα μισά είναι γυναίκες που έχουν υποστεί βία.

“Το φαινόμενο είναι υπαρκτό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης άρα και στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να πω ότι στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο επικίνδυνα. Σε άλλες χώρες βλέπουμε βία όχι μόνο μέσα στην οικογένεια αλλά και γενικά ανάμεσα σε πολίτες που επιτίθενται σε άλλους πολίτες. Εμείς είμαστε λίγο πιο περιορισμένοι και λόγω μικρής κλίμακας.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλης κλίμακας για να είναι σοβαρό, γιατί ως πρόβλημα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο για τις γυναίκες, η δεύτερη αιτία είναι ο καρκίνος. Στις μέρες μας λόγω της κρίσης οι άνθρωποι είναι πιο ευερέθιστοι γιατί έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα γύρω μας και όταν εκτός από ευερέθιστος είναι και κακόβουλος εκεί τα πράγματα περιπλέκονται και ο κίνδυνος βίαιης συμπεριφοράς είναι μεγαλύτερος“ πρόσθεσε η κ. Ζαφειράτου.

Μάλιστα ανέφερε δυο ακραία παραδείγματα το ένα μιας 50χρονης δικαστικής υπαλλήλου που ο σύζυγός της επιχείρησε να της προκαλέσει ατύχημα ενώ οδηγούσε στην εθνική οδό, πράγμα που ήταν οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας το οποίο όμως δεν μπορούσε να αντιληφθεί η ίδια, και το άλλο την περίπτωση μιας γυναίκας που την κυνηγούσε ο σύζυγός της στην γειτονιά κρατώντας όπλα και η γυναίκα κατάφερε να σωθεί γιατί το αφόπλισαν οι γείτονες.

Εξηγώντας το λόγο για τον οποίον οι γυναίκες δεν απομακρύνονται από τα άτομα που τους ασκούν βία λέει: ”Η αυτόματη αντίδραση στην επίθεση είναι το πάγωμα και επίσης είναι και η αίσθηση ότι αυτοί που έχουμε δίπλα μας, δεν είναι δυνατόν να έχουν μια κακόβουλοι. Έχουμε μια καλή προαίρεση να επικοινωνήσουμε με τους άλλους οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο άνθρωπος ο ερωτευμένος αυτός που αγαπάει κλπ μπορεί να είναι κακόβουλος. Το ανέχονται επειδή είναι συνεχές. Το συνεχές αποδυναμώνει τον άνθρωπο, γιατί δεν είναι απλά συνεχές, αλλά είναι συστηματικό και οργανωμένο.

Η βία είναι ένα οργανωμένο σχέδιο υποδούλωσης του άλλου οπότε έχει και την ανάλογη μεθοδολογία για να δημιουργεί και την ανάλογη αντίδραση στον άνθρωπο. Πρέπει όλοι μας και ο ίδιος ο άνθρωπος που υφίσταται βία να κατανοήσει τη διαδικασία ή να το προλάβει, να ξέρει ότι υπάρχουν τέτοιες συνθήκες στη ζωή και να τις αποφεύγει ή αν πολύ σύντομα αντιληφθεί μέσα στον πρώτο – δεύτερο μήνα της σχέσης να τη διακόψει γιατί αν δεν το κάνει σε αυτό το διάστημα μετά θέλει 15 χρόνια για να το κάνει γιατί μπαίνει πλέον στη δυναμική της θυματοποίησης”.
Πηγή: newsit.gr
Απίστευτο! Αυτή είναι η πρώτη αιτία θανάτου γυναικών Reviewed by anna on 24.10.16 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.