Top Ad unit

Ραγδαίες εξελίξεις: Τι κάνει η Ελλάδα τους 8 Τούρκους στο ελικόπτερο. Ξεσάλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ


Ποιες οι εξελίξεις με τους 8 Τούρκους που επέβαιναν στο στρατιωτικό ελικόπτερο;

Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που επέβαιναν σε τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία, κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη ζητά μετ’ επιτάσεως η Αγκυρα.

Η Αθήνα απαντά ότι θα εξετάσει το ζήτημα, υπό το πρίσμα του εάν οι ζωές των οκτώ συλληφθέντων τελούν υπό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι οκτώ συλληφθέντες εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής.

Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα, Κυριακή, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, πάντως, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Ελλάδα θα εκδώσει τους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ανέφερε στον έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης και είπε πως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».

Μάλιστα σε ανάρτησή του στο twitter ο Τσαβούσογλου γράφει ότι «Οι οκτώ προδότες θα επαναπατριστούν το συντομότερο».

Στο μήνυμα συμπεριέλαβε και το hashtag #δενμπορούνναδιαφύγουν.

Telefonda konuştuğum Yunanistan DiB Nikos Koçias Yunanistan’a kaçan 8 hainin en kısa sürede Türkiye’ye iade edileğini söyledi#Kaçamayacaklar
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) July 16, 2016

Τη Δευτέρα η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου
Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που όπως δήλωσαν θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες.

Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου

Την ίδια ώρα, πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.

Την Κυριακή αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: fimes.gr 
Ραγδαίες εξελίξεις: Τι κάνει η Ελλάδα τους 8 Τούρκους στο ελικόπτερο. Ξεσάλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Reviewed by kamikaze.gr on 16.7.16 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.