Top Ad unit

Εντυπωσιακό! Δείτε πως ήταν η περιοχή της Τούμπας πριν από 100 χρόνια! (PHOTOS)


Πως ηταν η Τούμπα πριν γίνει προσφυγογειτονιά; Τι υπήρχε στην περιοχή που σήμερα ...απλώνονται οι πολυκατοικίες και το γήπεδο του ΠΑΟΚ; Οι φωτογραφίες που σε εκδόσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο National Geographic δεν είναι πολλές αλλά μας δίνουν μια πλήρη εικόνα πως ήταν η Τούμπα πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1917 μετά την μεγάλη πυρκαγιά και το 1924.



1.Αρχική(πάνω): Η φωτογραφική λήψη έχει γίνει άπό πλοίο που βρίσκεται ελλιμενισμένο μπροστά στην σημερινή παραλιακή λεωφόρο Νίκης.Ο στόχος του φωτογράφου είναι μάλλον ο Λευκός Πύργος αλλά καθώς βρίσκεται σε υπερυψωμένο σημείο η φωτό έχει βάθος κι απεικονίζει την περιοχή της Τούμπας. Χωρίς αμφιβολία έχει τραβηχτεί πριν από το 1911 και πριν γκρεμιστεί το περιτείχισμα της φυλακής του Λευκού Πύργου.
2 Φωτό από την σημερινή οδό Μελενίκου προς τα Ανατολικά. Διακρίνονται τα πρώτα κτίρια του Πανεπιστημίου,το εβραικό νεκροταφείο και η Τούμπα στο βάθος.Αριστερά το χωριό που διακρίνεται είναι η Τριανδρία (Βενιζελοχώρι)

3.Σκηνές και σπιτάκια του συνοικισμού 151 στην σημερινή περιοχή τηςΤούμπας.Στέγαζαν αρχικά στρατιώτες, πυροπαθείς του 1917 και αργότερα πρόσφυγες. Η λήψη χρονολογείται το 1919.

4.Φωτογραφία από το National Geographic.Προσφυγικό κατάλυμα στηνΤούμπα το 1924.

Πηγή: politestoumpas.gr
Εντυπωσιακό! Δείτε πως ήταν η περιοχή της Τούμπας πριν από 100 χρόνια! (PHOTOS) Reviewed by kamikaze.gr on 14.6.16 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.