Top Ad unit

Γιατί έχουμε κλειστά μάτια όταν φιλιόμαστε;


Έχετε δει ποτέ ζευγάρι να φιλιέται με ανοιχτά τα μάτια; Η απάντηση είναι αρνητική και η εξήγηση
βρίσκεται στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Άγγλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την αίσθηση της αφής όταν ταυτοχρόνως αναλύει τα οπτικά ερεθίσματα με αποτέλεσμα τη στιγμή που αρχίζει το φιλί, τα μάτια αντανακλαστικά να κλείνουν.

Η αδυναμία αυτή δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις ερωτικές στιγμές μας, αλλά σε πολλές άλλες παραμέτρους της ζωής, από την ασφάλεια έως την κοινωνική ζωή, λένε οι ερευνητέςαπό το Κολέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 36 ετών, οι οποίοι αναζητούσαν γράμματα στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, εν όσω οι επιστήμονες μετρούσαν την αντίδραση των χεριών τους σε ένα σύντομο παλμό που εκλυόταν άλλοτε στο δεξιό και άλλοτε στο αριστερό τους χέρι.

Η ευαισθησία των εθελοντών στο ερέθισμα της αφής ήταν σαφέστατα μειωμένη όταν η αναζήτηση ήταν δύσκολη και οι εθελοντές έπρεπε να καταβάλλουν προσπάθεια για να εντοπίσουν το γράμμα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Πειραματικής Ψυχολογίας: Ανθρώπινη Αντίληψη & Επιδόσεις» (JEPHPP), την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο πως η αφηρημάδα μπορεί να μας κάνει να «χάσουμε» πολλά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, με ό,τι κινδύνους μπορεί κάτι τέτοιο να κρύβει.
bigstock Young Couple Deeply In Love 101070260
Ωστόσο η μελέτη τους θέλησε να εξακριβώσει εάν η «οπτική αφηρημάδα» μπορεί να επισκιάσει τις άλλες αισθήσεις - και ως φαίνεται αυτό όντως συμβαίνει.
Γιατί αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα; Φυσικά όχι για το φιλί, αλλά όταν λ.χ. κάποιον ψάχνει μία οδό και κοιτάζει τις πινακίδες, μπορεί εύκολα να του αρπάξει κάποιος το πορτοφόλι από την τσέπη.

Ή πάλι στα αυτοκίνητα με απτικές προειδοποιήσεις όταν βγαίνουν από την λωρίδα τους, ο οδηγός μπορεί να μην τις αντιληφθεί εάν την ώρα εκείνη έχει το νου του να μην χάσει την έξοδό του από τον δρόμο όπου βρίσκεται.
«Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας σε ένα οπτικό ερέθισμα, μειώνεται η επίγνωση των άλλων αισθήσεων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πόλι Ντάλτον, λέκτορας Νοητικής Ψυχολογίας στο Royal Holloway.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν οι σχεδιαστές αυτοκινήτων, αεροπλάνων και άλλων μηχανημάτων στα οποία η ασφάλεια έχει ζωτική σημασία»,
Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας εξηγούν γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις άλλες αισθήσεις μας. Είναι ο τρόπος που έχουμε για να κατευθύνουμε τις νοητικές δυνάμεις μας προς αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει τη δεδομένη στιγμή».
Πηγή: onmed.gr
Γιατί έχουμε κλειστά μάτια όταν φιλιόμαστε; Reviewed by kamikaze.gr on 22.3.16 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.