Top Ad unit

Η Αμφίπολη και ο «αόρατος» αρχαιοκάπηλος

Νέο απίστευτα στοιχεία έρχονται στο φως για κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που δρούσε στην Αμφίπολη εδώ και δεκαετίες.


Την ώρα που οι αρχαιολόγοι δουλεύουν μέρα νύχτα για να αποκαλύψουν το μυστικό που κρύβει ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη. «Το Βήμα» φέρνει στο φως στοιχεία για το κύκλωμα της αρχαιοκαπηλίας στην Αμφίπολη στο οποίο συμμετείχαν πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας.
Όπως αναφέρει το άρθρο, που επικαλείται πηγές της Αστυνομίας, από τους κύριους οργανωτές της παράνομης αγοραπωλησίας αρχαίων από την περιοχή της Αμφίπολης ήταν ένας διευθυντής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δυο χρόνια.

Ο άνθρωπος αυτός έκανε επισκέψεις στην Αμφίπολη με σκοπό να αγοράσει σημαντικά αρχαία αντικείμενα τα οποία προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην περιοχή. Ο άντρας αγόραζε τα αντικείμενα για την προσωπική του συλλογή αλλά και με άγνωστη κατάληξη.
Φέρεται να είχε συχνές επαφές με τους λαθρανασκαφείς της περιοχής και, ανάμεσα σε αυτούς, με τον πρώην κοινοτάρχη.
Η παράνομη δράση του έγινε αντιληπτή στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν σε δικογραφία υπήρχαν καταθέσεις αστυνομικών αλλά και αρχαιοκαπήλων ότι ήταν ο παραλήπτης των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Ο διευθυντής αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν υπήρχε τίποτα παραπάνω από το ενδιαφέρον ενός συλλέκτη αρχαίων αντικειμένων και έτσι δεν υπήρχε συνέχεια στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Οι αρχές εξετάζουν αν το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με παράνομες ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης.

Κεντρικό ρόλο στη διακίνηση αρχαιοτήτων είχαν επίσης τέσσερις – πέντε ιδιώτες, οι οποίοι διατηρούσαν επαφές και είχαν συναλλαγές με περίπου 25 λαθρανασκαφείς από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, που σκοπό είχαν να προωθούν τα αρχαία σε συλλέκτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επίσης, το δημοσίευμα κάνει λόγο και για ένα στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. που φέρεται να ενδιαφέρονταν για αρχαιότητες από την Αμφίπολη. Ο στρατηγός έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στην Βόρεια Ελλάδα και είχε επαφές ακόμη και με πολιτικά πρόσωπα.

Σε δικογραφία που είχε σχηματιστεί τη δεκαετία του '60, εμπλέκονταν 20 άτομα ανάμεσά στα οποία ήταν και πέντε εν ενεργεία και συνταξιούχοι αξιωματικοί της τότε Χωροφυλακής.
Η γνωστότερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Αμφίπολη
Η πιο γνωστή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Αμφίπολη είναι εκείνη του χρυσού στεφανιού. Το στεφάνι βρέθηκε την περίοδο 1993-1994 από αγρότη της περιοχής και κατέληξε στο μουσείο Γκετί με την εμπλοκή των αρχαιοκαπήλων Νίνο Σαβόκα, Ρόμπιν Σάιμς, Τζιανφράνκο Μπεσίνα και τεσσάρων Ελλήνων μεσαζόντων.

Στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί τότε μνημονευόταν και ένα πρόσωπο με το όνομα «Μπάμπης Αποστόλου», το οποίο φερόταν να διαμένει στην Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ποτέ αυτό το άτομο να ταυτοποιηθεί. Τώρα επανεξετάζεται αν αυτό το άγνωστο πρόσωπο σχετίζεται με τον τραπεζικό από τη Θεσσαλονίκη.
Η Αμφίπολη και ο «αόρατος» αρχαιοκάπηλος Reviewed by anna on 14.9.14 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.