Top Ad unit

Πώς θα λειτουργήσει η Χρυσή Αυγή μετά την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου;

Το θολό νομικό πλαίσιο που διέπει τους προσωρινά κρατούμενους όταν πρόκειται για αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων ή βουλευτές ανέδειξε η προφυλάκιση του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Συνταγματολόγοι και ποινικολόγοι κάνουν λόγο πρωτοφανές περιστατικό το οποίο δημιουργεί νομικούς, πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς γρίφους. Αν και υπάρχουν τα νομικά εργαλεία αντιμετώπισης των θεμάτων που εμφανίζονται, ωστόσο σε πολλά σχετικά ερωτήματα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση.

Σε πολιτικό επίπεδο προφανώς για κάποιο διάστημα θα έχουμε να κάνουμε με μια Χρυσή Αυγή... "εσωτερικού" και μια άλλη... "εξωτερικού", αφού ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα μπορεί περιορισμένα να ασκεί τα κομματικά και κοινοβουλευτικά του καθήκοντα από τις φυλακές.

Ως γενική αρχή, έμπειροι νομικοί μιλώντας στο protothema.gr συγκλίνουν ότι ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής υπάγεται στον σοφρωνιστικό κώδικα ως κρατούμενος και άρα οι δραστηριότητές του θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα προκείπτουν μια σειρά ερωτήματα - απορίες:

- Έχει το δικαίωμα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;
Ναι. Μόνο αν καταδικαστεί αμετάκλητα για συγκεκριμένες κατηγορίες αφαιρούνται τα πολιτικά του δικαιώματα.

- Ως βουλευτής δικαιούται βουλευτική αποζημίωση;
Ναι. Εκτός και αν ψηφιστεί κάποιος άλλος νόμος, όπως ήδη συζητείται. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διακοπεί η βουλευτική αποζημίωση και για όσους βουλευτές της ΧΑ κατηγορούνται για συγκεκριμένα αδικήματα.

- Αν οι βουλευτές που κατηγορούνται παραιτηθούν, οι αντικαταστάτες τους θα παίρνουν βουλευτική αποζημίωση;
Ναι, εφ' όσον δεν κατηγορούνται και αυτοί για τα αδικήματα που θα προβλέπει ο νέος νόμος.

- Η Χρυσή Αυγή δικαιούται χρηματοδότηση;
Μέχρι στιγμής ναι. Όμως, σύμφωνα με την τροπολογία Μιχελάκη περί χρηματοδότησης των κομμάτων, αν περάσει από τη Βουλή, θα σταματήσει.

- Αν ο Μιχαλολιάκος ζητήσει να μιλήσει στη Βουλή, μπορεί να του δοθεί η άδεια;
Αυτό είναι απόφαση του συμβουλίου των φυλακων, στο οποίο προίσταται εισαγγελέας. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δύσκολα θα του δοθεί η άδεια, αφού δεν είθισται να δίνεται σε προσωρινά κρατούμενους και χωρίς να συντρέχουν κοινωνικοί λόγοι. Όπως υπογραμμίζουν έμπειροι ποινικολόγοι το νόημα της χορήγησης άδεια έγκειται στο να μην χάσει ο αιτών την επαφή του με την κοινωνία, κάτι που σε αυτή την περίπτωση, υπέρ μιας τέτοιας απόφασης δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει.

- Μπορεί ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής να συμμετέχει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας;
Συνήθως οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων γίνονται στη Βουλή και αν ζητηθεί άδεια από τον Μιχαλολιάκο, η απάντηση είναι η ίδια με την προηγούμενη.

- Μπορεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής να συνεδριάσει στις φυλακές;
Θεωρητικά ναι, αλλά θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο αν δινόταν άδεια από τη διεύθυνση των φυλακών.

- Μπορεί να συμμετέχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις τις Βουλής χωρίς πρόεδρο;
Ναι. Όμως σε συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αν η Χρυσή Αυγή θέλει να συμμετέχει, ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα πρέπει να ορίσει αντικαταστάτη του - πρόεδρο στην κοινοβουλευτική ομάδα.

- Μπορεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αρχηγός κόμματος;
Πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει και πάλι να συμφωνήσει το συμβούλιο των φυλακών, κάθε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται στη διακριτική του ευχέρεια. Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων μετά από εθνικές εκλογές και ενώ έχουν προηγηθεί διερευνητικές εντολές που δεν έχουν δώσει κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, αν το κόμμα μπει στη Βουλή, θα πρέπει να ορίσει αντικαταστάτη.

Πηγή: protothema.gr 
Πώς θα λειτουργήσει η Χρυσή Αυγή μετά την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου; Reviewed by kamikaze.gr on 4.10.13 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.